„Хероините на нашето време“ – Изложба на Јана Јакимовска

„Хероините на нашето време“ изложбата на слики од уметницата Јана Јакимовска која беше отворена на 10  декември во 19 часот во втората сала на Музејот на Град Скопје.

IMG_0106

Jана Јакимовска во најавата на нејзиниот настан на социјалните мрежи, изјави:

„Во изминативе години во Македонија беше бурно. Со сите општествени бури херојски се бореа многу жени. Се бореа за правда, за мир, за еднаквост, за права, за маргинализираните, за различните. На тие жени им направив портрети. Локацијата, симболиката и целосната атмосфера на секоја слика ја договаравме заедно. Изложбата е прва од серија проекти кои планирам да ги правам на оваа тема. Во првиов циклус се опфатени активистки чии заложби сум ги посведочила лично, и кои ми беа доволно блиски да им се обратам. Бескрајно им благодарам за соработката и за издвоеното време“.

Таа во интервју за Слободна Европа истакна:

– „Секогаш некако кога ќе се извојуваат големите битки гледаме некои костумосани мажи коишто заземаат некои важни позиции, како тие да биле оние што биле во првите редови за да ги направат промените. И најблаго што можам да го кажам ова е дека тоа ми пречи, а всушност ако сме искрени лута сум и многу бесна што се работите такви. И, тоа не е само кај нас туку и на глобално ниво, меѓутоа мораме нели секогаш да почнеме со расчистувањето од сопствениот двор. Затоа оваа изложба е покажување почит кон дел од тие жени. Ова не се ни одблизу сите жени коишто се хероини на ова време. Ова се оние на коишто можев да им пристапам без никакви официјални церемонии и да се договориме како познанички и пријателки да го сработиме ова“.

И честитаме на Јана Јакимовска за преубавата изложба, сиот нејзин вложен труд за да се испрати една, за нас важна порака, за важноста на женската борба.

Честитки, Јана!

 

Превземени линкови:

https://www.slobodnaevropa.mk/a/29648173.html?fbclid=IwAR2rh7kW6ffBVuYqCV9E2OFhvhEt25XVXP94w9AfDmKSdvfjvSueEW7NZI0

https://www.radiomof.mk/heroinite-na-nasheto-vreme-izlozhba-na-jana-jakimovska/?fbclid=IwAR0rv9KVJDhTkfOQbdAJkaDOAVzHDno9O1-RTG8O9EcC5YFSRJdPVUmR6Nc

https://www.radiomof.mk/heroinite-na-nasheto-vreme-izlozhba-na-jana-jakimovska/?fbclid=IwAR0rv9KVJDhTkfOQbdAJkaDOAVzHDno9O1-RTG8O9EcC5YFSRJdPVUmR6Nc

https://www.facebook.com/events/1575497852596638/

Advertisements

Едукација за работнички права, мобинг и дискриминација во СОУ„Димитар Мирасчиев“ – Штип

На 6.12.2018 година, во склоп на проектот “Организирани граѓани за организирана иднина”,  е оддржана петта  едукација по ред во СОУ „Димитар Мирасчиев“ – Штип за запознавање на младите за права пред стапување во прв работен однос.

Едукациите имаат за цел да ги запознаат младите од средните училишта за основни човекови и работнички права, мобинг и дискриминација.

Едукатор на работилницата беше м-р Викторија Кукушев, која преку видео презентација, потребни материјали и низ примери од секојдневието, ја  презентираше потребата од ваков вид на едукација.

Работилницата започна со вовед на претседателката на “Гласен Текстилец”, Кристина Ампева, која ја опиша работата на Здружението и целите на проктот.

Едукациите се осмислени за да се превенираат прекршувања кога младите ќе стапат во работен однос и основни поими од Законот за работни односи, како на пример, плата, надоместоци на плата, отказ, одмор, договори, мобинг и дискриминација.

Благодарност до СОУ„Димитар Мирасчиев” – Штип за нивната соработка и значаен придонес во остварувањето на целите од проектот, секако и до младите ученици кои земаа активно учество и покажаа интерес за темата.

Оваа едукација е дел од проектот Организирани граѓани за организирана иднина, имплементиран од Гласен Текстилец, финансиран од Олоф Палме Центар, подджан од Шведската Влада.

_______________________________________

Ставовите изразени во оваа активност им припаѓаат на авторите и не ги изразуваат ставовите на Олоф Палме Центар.

ЕДУКАЦИЈА ВО СОУ„ЈАНЕ САНДАНСКИ“ – ШТИП ВО СКЛОП НА ПРОЕКТОТ „ОРГАНИЗИРАНИ ГРАЃАНИ ЗА ОРГАНИЗИРАНА ИДНИНА“

На 30.11.2018 година, во склоп на проектот “Организирани граѓани за организирана иднина”,  е оддржана четвртата  едукација по ред во СОУ „Јане Сандански“ – Штип за запознавање на младите за права пред стапување во прв работен однос.

Едукациите имаат за цел да ги запознаат младите од средните училишта за основни човекови и работнички права, мобинг и дискриминација.

Едукатор на работилницата беше м-р Викторија Кукушев, која преку видео презентација, потребни материјали и низ примери од секојдневието, ја  презентираше потребата од ваков вид на едукација.

Работилницата започна со вовед на претседателката на “Гласен Текстилец”, Кристина Ампева, која ја опиша работата на Здружението и целите на проктот.

Едукациите се осмислени за да се превенираат прекршувања кога младите ќе стапат во работен однос и основни поими од Законот за работни односи, како на пример, плата, надоместоци на плата, отказ, одмор, договори, мобинг и дискриминација.

Благодарност до СОУ„Јане Сандански” – Штип за нивната соработка и значаен придонес во остварувањето на целите од проектот, секако и до младите ученици кои земаа активно учество и покажаа интерес за темата.

Оваа едукација е дел од проектот Организирани граѓани за организирана иднина, имплементиран од Гласен Текстилец, финансиран од Олоф Палме Центар, подджан од Шведската Влада.

_______________________________________

Ставовите изразени во оваа активност им припаѓаат на авторите и не ги изразуваат ставовите на Олоф Палме Центар.

Едукација во ДМУЦ „Сергеј Михајлов“-Штип

Денес, 30.11.2018 година, во склоп на проектот “Организирани граѓани за организирана иднина”,  е оддржана третата едукација по ред во ДМУЦ “Серхеј Михајлов” – Штип за запознавање на младите од трета и четврта година за нивните права пред стапување во прв работен однос.

 

 

 

Едукациите имаат за цел да ги запознаат младите од средните училишта за основни човекови и работнички права, мобинг и дискриминација.

Едукатор на работилницата беше м-р Викторија Кукушев, која преку видео презентација, потребни материјали и низ примери од секојдневието, ја  презентираше потребата од ваков вид на едукација.

Работилницата започна со вовед на претседателката на “Гласен Текстилец”, Кристина Ампева, која ја опиша работата на Здружението и целите на проктот.

Едукациите се осмислени за да се превенираат прекршувања кога младите ќе стапат во работен однос и основни поими од Законот за работни односи, како на пример, плата, надоместоци на плата, отказ, одмор, договори, мобинг и дискриминација.

Благодарност до ДМУЦ “Сергеј Михајлов” за нивната соработка и значаен придонес во остварувањето на целите од проектот, секако и до младите ученици кои земаа активно учество и покажаа интерес за темата.

 

Оваа едукација е дел од проектот Организирани граѓани за организирана иднина, имплементиран од Гласен Текстилец, финансиран од Олоф Палме Центар, подджан од Шведската Влада.

Ставовите изразени во оваа активност им припаѓаат на авторите и не ги изразуваат ставовите на Олоф Палме Центар.

Втора од низата едукации во приватното средно училиште “САБА”- Штип

 

Денес, 29.11.2018 година, во склоп на проектот “Организирани граѓани за организирана иднина”,  е оддржана втората од неколкуте едукации во средните училишта во Општина Штип. Едукациите имаат за цел да ги запознаат младите од средните училишта за основни човекови и работнички права при нивниот прв работен однос.

This slideshow requires JavaScript.

Едукатор на работилницата беше м-р Викторија Кукушев, која преку видео презентација, потребни материјали и низ примери од секојдневието, ја  презентираше потребата од ваков вид на едукација.

Работилницата започна со вовед на претседателката на “Гласен Текстилец”, Кристина Ампева, која ја опиша работата на Здружението и целите на овој проект.

Едукациите се осмислени за да се превенираат прекршувања кога младите ќе стапат во работен однос и основни поими од Законот за работни односи, како на пример, плата, надоместоци на плата, отказ, одмор, договори, мобинг и дискриминација.

Благодарност до САБА – средношколска академија за бизнис и администрација

Оваа едукација е дел од проектот Организирани граѓани за организирана иднина, имплементиран од Гласен Текстилец, финансиран од Олоф Палме Центар, подджан од Шведската Влада.

Ставовите изразени во оваа активност им припаѓаат на авторите и не ги изразуваат ставовите на Олоф Палме Центар.


Едукација во СОУ “Коле Нехтенин”- Општина Штип

Во склоп на проектот “Организирани граѓани за организирана иднина”, денес се оддржа првата од неколкуте едукации во средните училишта во Општина Штип. Едукациите имаат за цел да ги запознаат младите од трета и четврта година за основни човекови и работнички права при нивниот прв работен однос.

46860482_195610904677727_7952911519467962368_n

Едукатор на работилницата беше м-р Викторија Кукушев со видео презентација и потребни материјали за успешно да се презентира потребата од ваква едукација.

Работилницата започна со вовед на претседателката на “Гласен Текстилец”, Кристина Ампева, која ги објасни мисијата и визијата на Здружението и целите на проектот.

Едукациите се осмислени за да се превенираат прекршувања кога младите ќе стапат во работен однос и основни поими од Законот за работни односи, како на пример, плата, надоместоци на плата, отказ, одмор, договори, мобинг и дискриминација.

Благодарност до СОУ Коле Нехтенин за нивната организација за да се реализира оваа работилница и Општина Штип која одговори на нашите барања за спроведување на овие активности.

Оваа едукација е дел од проектот Организирани граѓани за организирана иднина, имплементиран од Гласен Текстилец, финансиран од Олоф Палме Центар, подджан од Шведската Влада. Ставовите изразени во оваа активност им припаѓаат на авторите и не ги изразуваат ставовите на Олоф Палме Центар.

 

This slideshow requires JavaScript.

Работилница за домашните работници

Во склоп на проектот “Подобрување на работните услови на домашните работници во локалните заедници Прилеп и Штип”, спроведуван од здружение Достоинствен Работник од Прилеп, во соработка со Гласен Текстилец, вчера (19/10/2018) од 15: 30 часот во просториите на Гласен Текстилец/КУЦ ТЕКСТИЛ,  се оддржа работилницата за Правно описменување и подобрување на работните услови на домашните работници.
Едукаторка: Јована Јовановска Кануркова- правна советничка од Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија.


Проектот е финансиски поддржан од Финдација Отворено општество – Македонија.

Состанок на неформалната мрежа на организации кои работат за правно зајакнување на заедниците

Состанок на неформалната мрежа на организации кои работат за правно зајакнување на заедниците | Healthy Options Project Skopje HERA Фондација Отворено општество – Македонија Izbor Strumica Helsinki Committee for Human Rights of the Republic of Macedonia Здружение на Роми правници Нво КхамReactor Research in Action/ Реактор истражување во акција Romano ChachipeИРИЗ – IDIC НВО РОМА СОС Гласен Текстилец 

На оваа средба се дискутираше за идентификување на модели за стандардизирано евидентирање на правните услуги. Активноста е во рамки на проектот: Преточување на Цел за орджлив развој 16.3 на национално ниво во организација на Коалиција Маргини и Здружение ЕСЕ

Работилница со склоп на проектот: “Подобрување на работните услови на домашните работници во локалните заедници Прилеп и Штип”, денес во 15:30 часот во Гласен Текстилец

Во склоп на проектот “Подобрување на работните услови на домашните работници во локалните заедници Прилеп и Штип”, спроведуван од Здружение Достоинствен Работник од Прилеп, во соработка со Гласен Текстилец, денес од 15: 30 часот во просториите на Гласен Текстилец/КУЦ ТЕКСТИЛ, ќе се оддржи работилница за Правно описменување и подобрување на работните услови на домашните работници.
Едукаторка: Јована Јовановска Кануркова- правна советничка од Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија.
Проектот е финансиски поддржан од Финдација Отворено општество – Македонија.

46489490_517666735375953_573225379209150464_n.jpg

Работилница во склоп на проектот “Организирани граѓани за организирана иднина,” поддржан од Олоф Палме Центар

Работилница во склоп на проектот “Организирани граѓани за организирана иднина, Работниците за работниците – јас Текстилец“, викендов (17/18 ноември 2018) се одржа во „Гласен Текстилец“, за јакнење на капацитетите на Здружението.
Обучувач беше Dina Mit – Драгана Митровиќ – Дина.